torsdag 18 december 2008

Vad säger facket?

En av de vanligare frågorna jag får i mitt jobb är frågan om fackets inställning till frivilliga (ideella medarbetare) inom Svenska kyrkan. I frågan ligger ofta en förförståelse och underton att facket ska tycka illa om att församlingar vill bereda plats för frivillighet.

Facket säger...
- det är inte konstigt att Svenska kyrkan vill bereda plats för engagemang från sina egna medlemmar. Det måste snarare ses som något naturligt.

Det är tänkvärt. Facket ser på Svenska kyrkan som en del av den ideella sektorn. Och den sektorn har sin logik bland annat på så sätt att plats för engagemang inte är något hot för anställda, snarare tvärt om.

- Vill man veta mer kan man gärna åka hit och lyssna på SKTF ordförande Eva Nordmark. Anmälningstiden är förlängd till 7 januari.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det är helt ofattbart att du skriver "det är tänkvärt" att facket ser kyrkan som en del av den ideella sektorn. ALLA utom ni som är anställda i branschen gör det.

Ideellt forum i Svenska kyrkan sa...

Håller helt med om att det är självklart att vi tillhör ideella sektorn. Med "tänkvärt" menar jag just att det är märkligt att vi inte i större utsträckning placerar oss där själva, hur kan det komma sig? När andra gör det och inte vi själva, det är tänkvärt!

Hoppas det blev mer "fattbart"