torsdag 27 maj 2010

En aning, eller kanske spaning. Början på en trend


För inte allt för länge sedan sökte Österåker - Östra Ryds församling en projektledare för att utveckla deras arbete med frivillighet och idealitet.

Idag kan vi i Kyrkans tidning se en annons där Flemingsbergs församling söker en Möjliggörare - en tjänst med tonvikt på volontärsamordning och konfirmandarbete

När Stockholm stift beskriver konturerna av en vision för sitt främjandearbete när det gäller Ideellt medarbetarskap skriver de bland annat:
"Det handlar om en omorientering där kyrkans avlönade medarbetare går från utförare av verksamhet till möjliggörare av delaktighet och engagemang – ett ideellt medarbetarskap."
Detta är en intressant trend. Allt fler församlingar arbetar strategiskt mot en utveckling av frivillighet och idealitet. I det arbetet ligger att det finns tid, det finns kompetens och det prioriteras. På samma sätt som i all utveckling så behöver man bestämma sig och kraftsamla. Man behöver möjliggöra utveckling och förändring.

När Österåker - Östra ryds församling sökte personer till sin projekttjänst var det flera, väldigt kompetenta, sökande. Det ska bli spännande att följa deras projektet och jag tror att tjänsten i Flemingsberg också kommer attrahera många sökande.


Läs mer:
om Ideellt forums utbildningar
om tjänsten i Flemingsberg
om "en dag om idealitetens betydelser"

2 kommentarer:

gerd-inger sa...

Så bra! Tycker att detta är en lovvärd rubrik!
Man trivs där man behövs och utveckla detta.
Ideell möjliggörare. Ett uppdrag! Finns många med entusiasm som gärna vill.

Själv är jag frivillig på Alltmöjligt Verkstaden i Broby.

Att få vistas i snickarverkstaden och växthuset ger mig personlig kraft och för dem omkring mig är jag ett exempel på att det inte är endast pengar som räknas. Jag ser hur vänner de som har tjänst och behövande av verkstaden mår bra och en entusiasm breder ut sig så sakta så sakta.

http://www.insidan.net/index.asp?Ar=2001&Nr=4&Artikel=7
Gerd Persson

Fredrik Hedlund sa...

Kul att höra Gerd. När vi inbjuder till Idédagar i höst kommer vi att få höra mer brån Alltmöjligt Verkstaden i Brodby, det ser vi fram emot
/ Fredrik