"Nu vill man i Strängnäs stift se utdrag ur brottsregistret för både prästkandidater och frivilligledare. Fler stift följer efter. Men detta är integritetskänsliga krav som knappast har stöd av lagen."
Jag sitter just på tåget för att medverka i Örebro, Strängnäs stift så frågan lär komma upp.
Det är en delikat, och oerhört viktig, fråga hur man ska säkra sig att de som får stora förtroenden i församlingens verksamhet - både frivilliga och anställda - har goda avsikter och inte missbrukar och utnyttjar människor.
Per Westberg, församlingsförbundet är tveksam till utdrag ur register: "registerutdragen en dålig metod att kontrollera en person jämfört med referenser och en god personkännedom: registerutdragen är inte paginerade och därför enkla att manipulera."
Jag tycker att Jacqueline Björnram, Skara stift, uttrycker sig klokt.
"... våga prata om detta. Skapa en medvetenhet utan att misstänkliggöra. Ha tydliga och enkla regler för det praktiska vardagsarbete som alla förstår. Både för att skydda ledare och ungdomar."
Det finns all anledning att jobba vidare med denna oerhört angelägna fråga. Dag Tuvelius avslutar i sin ledarkommentar med skarpa ord: "Utdragen får inte bli ett bekvämt sätt att lösa en svår fråga. De är aldrig en garanti, aldrig en ursäkt; vi gjorde vad vi kunde"
Mer läsning finns i veckans Kyrkans tidning
----
- Hur gör ni era sammanhang?
- Vad gör att ni känner er trygga med en frivilligledare eller en anställd?
- Vilka rutiner finns redan och hur stort är behovet av skärpa till rutinerna?
- Vilka erfarenheter finns att lära av från övriga ideella sektorn?
Kommentera gärna, vi behöver sprida kunskap och goda exempel!
2 kommentarer:
Vad kul att fler vill engagera sig i denna viktiga fråga! Lite olyckligt att det blev så stort fokus på belastningsregisterfrågan i Kyrkans Tidning. Vårt etiska förhållningssätt innehåller mycket mer än den och det finns mycket att samtala om när det gäller t ex kränkande lekar, pennalism eller "ledarlyx" och maktförhållanden i barn och ungdomsarbetet i kyrkan. Sedan är det just som Jacqueline Björnram säger att det viktiga är just att hålla ett samtal kring frågan. Vårt papper var tänkt som ett sådant samtalsunderlag, det är därför det inte heter "regler", utan förhållningssätt. Så håll samtalet igång och den som vill kan beställa ett häfte från oss på Strängnäs stift.
Det viktigaste att hålla fram är förhållningsregler och att skapa medvetenhet om vad som är sexuella övergrepp. I boken Mitt ibland oss finns mycket om hur vi ska skapa en organisation som eliminerar risker för sexuella övergrepp.
Utdrar ur register har varit framgångsrikt när det gäller skolor och förskolor. Om man vill införa samma system för frivillg verksamhet bör man gå till sin riksdagsman för att få till stånd en lagändring. De registerutdrag som man idag möjligen skulle kunnat ta in är lätta att manipulera. Att ta in den typ av utdrag som används i skola och förskola får man inte.
Jag delger gärna i samtal kring detta. Att plocka in utdrag på ideella medarbetare är näst in till administrativt omöjligt och exkluderande. Jag har träffat många som är verksammma i kyrkan och begått brott typ misshandel, grov olovlig kärning och stöld. Skulle de behöva avslöja gamla försyndelser skulle vi inte få ta del av deras kompetens och erfarenheter.
Att kunna spara sexualbrottslingar är angeläget och det är vanligt att denna typ av brottslingar återupptar sin gärningar. Men för att komma åt denna grupp med registerutdrag fordras särskilt anpassad lagstiftning.
I England finns en "Child Abuse Act" som i delar kan vara en förebild. Exempelvis kan man följa sexualbrottslingar och ha dem under särskild uppsyn. Frivårdsmyndigheten skulle då kunna varna om man söker sig till verksamhet bland barn. Men den engelska lagstiftingen är i många stycken också förskräckande.
Skicka en kommentar