måndag 5 december 2011

Och vad talar vi om idag då?


Idag är det internationella frivilligdagen. Instiftad av FN 1985. Det finns många hyllningsdagar under året. Kanelbullen, rulltårtan, cyckeldäcket och allt man kan komma på. - Finns liksom ingen hejd? Alla hyllningsdagar gör att en dag som idag kan blekna och inflationen av andra dagar tar udden ur från vad denna dag egentligen handlar om.

Gå inte i den fällan. Uppmärksamma och hylla idag. 

Använd dagen till att berätta om ditt eget engagemang, eller lyssna till någon annans. Det är stort det som görs. Jag skriver det igen., det är stort det som görs. Samtala med någon om vad som skulle hända om det sammanhang som är ditt skulle vara helt utan ideella krafter. Föreningar, klubbar, nätverk, organisationer, kyrkor mfl som bidrar in i samhällskroppen.

Prata om det. Lyssna till det. Reflektera omkring det. Uppmärksamma.

Vill du lyssna till någon annan kan du lyssna på Moa som berättar hur det är att vara chattvolontär: 

Det är mycket som görs i civilsamhällen, det vet du nog redan. Några siffror från befolkningsstudien tydliggör det ytterligare:
  • 48% av alla svenskar är engagerade i ideellt arbete. Detta gäller framförallt inom idrott, kultur, fackföreningar/boende och socialt arbete 
  • Ca 20% av medborgarna är engagerade inom idrottsrörelsen och 15% inom socialt inriktade organisationer 
  • I snitt lägger volontärerna 16 timmar i månaden på ideellt arbete 
  • Män är i högre utsträckning engagerade i fritidsorienterade organisationer såsom idrotts-, frilufts-, och jaktföreningar 
  • Kvinnor är i högre utsträckning engagerade i socialt inriktade organisationer, bland annat humanitära hjälporganisationer, kyrkan, invandrarorganisationer, nykterhetsorganisationer och kvinnoorganisationer 
  • Totalt utförs ca 400 000 årsheltidsarbeten på ideell basis varje år.  


Mer kunskap:

Idag är det också en bra dag för att sätta sig in i Överenskommelsen. Överenskommelsens viktigaste mål är att stärka de idéburna organisationernas självständighet och oberoende roll som röst- bärare och opinionsbildare Överenskommelsen bygger på sex principer.

Hade det funnits en bra överenskommelse som också varit i funktion i Stockholm hade kanske inte detta hade hänt. 

Men varför ska vi hålla på, borde inte kommunen, staten, det offentliga, sköta det som är viktigt för samhället? Eller näringslivet? 
- Nej, så kan det inte vara. Huvudsakligen av kvalitetsskäl. Mycket blir bättre om det görs mellanmänskligt och inte av plikt eller profitskäl. Det är inte det offentliga som är kittet i samhällskroppen, det är inte det offentliga som gör att människor blir sedda, tagna i anspråk och växer. Det är de mellanmänskliga mötena. Sammanhangen där man behövs och blir respekterad. Samhället behöver många aktörer – det offentliga och näringslivet – behövs verkligen. Ska vara både starkt och uppmärksammat. Men idag uppmärksammar vi det däremellan. Mellanrummet i tillvaron som skapar helhelten. Som bidrar till det goda livet och civilsamhället.

Och behoven är stora. Just nu cirkulerar ett You Tube-klipp på Facebook som handlar om en kille som kämpar med livet, kämpar mot mobbning. Vi ser dagligen människor som av olika skäl blivit tilltufsade. Vi kan hamna där själva. Livet är inte alltid barmhärtigt. Vi behöver varandra. Samhället behöver många som vill bidra, behöver de sammanhang som inte stänger när klockan är 17 eller skattepengarna är slut. Där drivkraften inte är mätbar i siffror och avkastning.

- Titta gärna på den här filmen från Kirkens SOSKirkens SOS är en frivilligorganisation i Norge som lyssnar till de allra svåraste samtalen från människor i behov av hopp och en annan livssituation. 40 anställda och 1200 volontärer utgör norges strösta telefonjour. De tar emot 250 000 samtal varje år, mängder av e-post och erbjuder chatt. De samtalar med människor som mött samhällets alla institutioner men inte hittat tillbaka till ett liv de vill leva. De har öppet dygnet runt, året om. Ingen ska behöva vara helt ensam.

Hörni, det finns så många goda exempel på gott som görs. Små och stora organisationer. Faktiskt över 200 000 i Sverige. Passa på och berätta om det idag. Fråga, var nyfiken och fundera på ditt eget engagemang.

Det här är ingen dag för särintresse. Det här är en dag för allmänintresse. För det gemensamma goda. För det unika bidrag som civilsamhället utgör och som alla frivilliga och volontärer möjliggör.
Kanske vill du hitta ett nytt uppdrag? Kontakta någon organisation eller sök på Volontärbyrån

Ha en bra dag / Fredrik Hedlund, samordnare Ideellt forum i Svenska kyrkan


2 kommentarer:

Linda Pierre sa...

Kul att du tipsar om Moas Berättelse som vi producerat för Volontärbyrån! Vi hoppas och tror att den här typen av verkliga berättelser av riktiga människor berör och faktiskt gör så att människor börjar fundera över vad de kan göra för att hjälpa andra människor.

Jag såg också videon över den unga killen som på ett mycket gripande sätt berättar hur han blivit och blir mobbad. Samtidigt så ser jag hur mina syskonbarn som är tonåringar direkt börjar spekulera i om det är en bluff-video. Synd att det gått så långt att vi inte ens kan tro på att till synes riktiga berättelser faktiskt är på riktigt. Förhoppningsvis har de inte rätt. Oavsett så är det vidrigt hur människor kan bete sig mot andra.

Alla dagar borde egentligen vara "frivillig-dagar" och i framtiden kan man ju hoppas på att de inte behövs en särskild dag för att vi ska fundera över vad vi kan göra för någon annan.

Ideellt forum i Svenska kyrkan sa...

Drog mig länge för att bädda in YouTube klippet. Anar att det kan vara bluff. Men det är i så fall en bluff med väldigt mycket sanning i sig så jag bestämde mig för att det kanske är en liten mina :)

Håller med om "frivillig-dagar"

Kul att ni samarbetar med Volontärbyrån, gillar vad det gör skarp

Allt gott / Fredrik