måndag 6 februari 2012

Rikt medarbetarskap i Uppsala - ny undersökning om volontärskap


Svenska kyrkan i Uppsala har presenterat en mycket intressant undersökning i dagarna. Resultatet är högintressant och förmodligen överraskande. 

- En första mätning visar att upp till 20 % av allt arbete i Uppsala utförs ideellt

"Vi vill lyfta volontärinsatserna, och behövde ett bättre underlag för att kunna satsa där de bäst behövs. Därför gjorde vi en enkel mätning under november 2011" säger domprost Annica Anderbrant.

Under november månad antecknades tiden för insatser och vid sammanräkning konstaterar man att insatserna motsvarar totalt 38 heltidstjänster.
Körerna har inte varit med i undersökningen.

Läs hela undersökningen här

--------

Det här är en intressant undersökning och ett mycket bra initiativ. Svenska kyrkan behöver bli långt mycket bättre på att synliggöra ideella krafter i församlingslivet.

Jag skulle bli förvånad om inte många blir överraskade över att de är så många, och så stora. 20% av den totala volymen. Det skulle också vara intressant att veta hur många människor som på olika sätt är engagerade. Antalet ideella säger också mycket om rikedom, mångfald och kraft i församlingslivet.

Självbild & prioritering
Den här typen av undersökning tror jag kan påverka självbilden om vem kyrkan är, hur hon gestaltas och vilka som bär den. I allt för hög utsträckning präglas förståelsen av att det är de anställda medarbetarna som i mångt och mycket gestaltar kyrkan. Det är mycket bra att Svenska kyrkan i Uppsala visar vägen till fler bilder genom denna typ av undersökning. Av detta kan lära. 
Helt plötsligt finns ett underlag som är till hjälp för beslut och prioritering. Om en så stor resurs som 20% är ideell kraft måste det ju naturligtvis lyftas fram, uppmuntras och stödjas. Det måste synas i budget, samordnas, ett perspektiv när man rekryterar ny anställda medarbetare, hur man använder tid och hur man berättar om sig själv. Mångligheterna är fantastiska. 

Under hösten kommer det ut en bok på Verbum som kommer att handla mycket om medarbetarskap. Då är vi några som reflekterar ytterligare om detta perspektiv.

Saknar körerna 
Det är synd att inte körerna är medräknade i undersökningen. Den skulle bli mer korrekt då. Körerna ryms inom definitionen ”volontär” men räknas ändå inte med. Jag förstår inte varför. Körerna är den största ideella grupp vi har inom Svenska kyrkan, Sveriges kyrkosångförbund är sedan länge tillskyndare av nätverket Ideellt forum, men allt för ofta får körerna inte räknas med i gruppen ideella medarbetare, eller volontärer. 

Medarbetare eller gratis arbetskraft
En ytterligare radmarkering är en liten notering omkring rubriken på pressmeddelandet/informationen. ”En av fem församlingar jobbar gratis” – det är en helt korrekt rubrik men det finns risk att den leder tanken snett. Det största värdet med volontärer är knappast monetärt, det största värdet måste vara något annat och ur perspektivet uppmuntran känns det väldigt viktigt att detta "andra" presenteras tydligt. Som ideell medarbetare är det förmodligen roligare att bli synliggjord som en omistlig medarbetare i ett viktigt sammanhang än betraktad som gratis arbetskraft.

Mina avslutande noteringar är just noter och radanmarkeringar som ska ses i ljuset av att undersökningen är väldigt viktig och bra. Jag hoppas den sprids och inspirerar andra församlingar att ta liknande initiativ.  Vi behöver många goda berättelser som synliggör hur rikt Svenska kyrkans medarbetarsakap är. Det är fantastiskt så många goda krafter det finns i vår kyrka, ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare.

Jag är mycket glad åt att Svenska kyrkan i Uppsala har gått före.

// Fredrik, samordnare i Ideellt forum

Inga kommentarer: